25 mai 2012

Anii '80 ... pe scurt

În vara anului 1980 o mare parte a omenirii era frământată de o singură întrebare "Cine l-a împuşcat pe JR"? Dallas, serialul TV american despre petrolistii din Texas si familiile lor se încheiase în suspans.Era serialul care paradoxal era difuzat in Romania o tara comunista in aceea vreme si cu reguli extrem de stircte. 

Telespectatorii din întreaga lume erau obsedati de identitatea celui care îl împuscase pe personajul principal, JR Ewing. În SUA problema ajunsese si în sferele guvernamentale.

Madonna Louise Ciccone s-a lansat in 1982 si primele ei piese, Holiday si Lucky Star au ajuns direct in topul 100 Billboard, iar albumul ei de debut a fost considerat responsabil pentru popularizarea genului muzical pop-dance.

The King of Pop, Michael Jackson. MJ cunoaste adevaratul sau succes  in anii 80. In 1982 apare Thriller, cel mai bine vandut album din toate timpurile, care va marca si castigarea a nu mai putin de opt premii Grammy.

1986 - Catastrofa de la Cernobîl

Când în 1986 la un reactor nuclear din Ucraina s-a produs o explozie, iar un nor radioactiv s-a răspândit deasupra Europei, autoritătile sovietice s-au comportat initial după tiparul din Războiul Rece si au negat că ar exista vreo problemă pe teritoriul lor. După 24 de ore însă, sursa radioactivitătii nu mai putea fi ascunsă. Radio Moscova a trebuit să recunoască realitatea.

1989 - Căderea Zidului Berlinului

În timpul Războiului Rece, Zidul de la Berlin era simbolul suprem al scindării Est-Vest. Când în 1989 autoritătile comuniste au permis est-germanilor să treacă nestânjeniti în vest, zidul a devenit centrul atentiei presei internationale.În decembrie acelas an, la Timisoara armata a deschis focul asupra manifestanţilor, ucigând si rănind numeroase persoane. Câteva zile mai târziu presedintele Ceausescu a fost huiduit si fluierat în timp ce vorbea la o manifestaţie în Piata Palatului.

Soţii Ceausescu au fugit într-un elicopter. Au fost însă repede prinsi, judecati sumar si executati în ziua de Crăciun.