23 mai 2012

Celebrul CD

Popular in anii '80 dar mult mai cunoscut la noi in tara in anii '90, cand la inceput cele cu muzica erau piratate si proaspetii "oameni de afaceri" aparuti dupa Revolutie la tarabele ce aparusera castigau bani frumosi din comertul cu acestea, am crede ca celebrele CD-uri ( compact discurile) a fost puse la punct in anul 1965.

Inventatorul sau, James T. Russell, era nemultumit de faptul ca discurile sale de vinil se uzau si calitatea auditiei scadea la fiecare folosire. Asa ca a inventat un sistem de inregistrare si stocare a informatiei care renunta la contactul “brutal” intre doua obiecte (acul de redare si placa de vinil).
El a folosit un disc fotosensibil, pe care inregistrarea se facea cu “puncte” de
lumina si intuneric, cu diametrul de un micron. Punctele erau apoi citite cu o raza laser, informatia se convertea cu ajutorul unui computer in semnale electronice si acestea se transformau, in final, in sunete si imagini. Practic, uzura discului era astfel eliminata in intregime.

De un succes adevarat s-a putut vorbi insa de-abia dupa anul 1985, cand firme cu reale posibilitati (Philips si Sony) au cumparat de la firma lui Russell drepturile de exploatare a inventiei si au demarat o productie de masa.