14 iunie 2012

Cascatul

Cei mai multi dintre noi cred ca este un desmn de plictiseala.De fapt, exista patru feluri de a casca.
- Cascatul de plictiseala. Aceasta este declasat de sarcini monotone,inactivitate,oboseala si plictiseala.Daca observati o persoana care executa o sarcina repetitiva sau care asteapta la o coada lunga, veti observa ca de multe ori casca.Cascatul de plictiseala este cea mai frecventa forma de cascat.

- Cascatul tranzitoriu. Acesta apare atunci cand oamenii trec de la o activitate la alta - de exemplu, cand se dau dimineata jos din pat si incep sa se pregateasca sau seara cand incep sa se pregateasca sa se bage in pat. Acesta mai poate aparea si dupa ce ne-am luat la revedere de la un prieten apropiat.

- Cascatul pentru detensionare. Cascatul in situatii de tensiune apare in momentele  cand oamenii sunt tensionati - de obicei cand o persoana dominanta se afla in apropiere si se simt stanjeniti sau incurcati.Ori de cate ori cineva traieste o stare de anxietate este inclinat sa caste - acest lucru s-a observat chiar si la sportivii olimpici care asteapta sa se deie startul si la parasutisti care asteapta sa sara din avion.Aceste cascaturi sunt reacti la stres.

- Cascatul amenintator. Atat in societatile umane cat si in cele animale, indivizii dominanti casca uneori amenintator.Cascatul  este intalnit la o gama larga de specii,inclusiv la pesti,pasarisau reptile.Daca ar exista o olimpiada a cascatului,babuinii ar fi campioni indiscutabili.Daca primatele casca de aproximativ 10 ori pe zi, babuinii casca de 10-12 ori pe ora.