19 iunie 2012

Publicitatea ... Inceputuri

Impulsul de a face publicitate pare sa fie o parte a naturii umane, fapt demonstrat din timpuri stravechi. Din cei 5000 de ani de istorie consemnata a publicitatii pana in era contemporana a satelitilor de televiziune, partea cea mai importanta incepe in momentul in care Statele Unite incep sa devina o mare natiune industriala, cu mai bine de 100 de ani in urma.


Nu este surprinzator faptul ca cei care au dat lumii Turnul Babel au lasat si prim dovada cunoscuta a publicitatii. O tablita de lut babiloniana din anul 3000 i.C. poarta inscriptii referitoare la un negustor de alifii, un scrib si un cizmar. Suluri de papirus dezgropate din ruinele Tebei, arata ca vechii egipteni aveau o metoda mai bna prin care isi  scriau mesajele. Grecii erau prince cei care foloseau crainici din orase pentru a anunta sosirea vaselor cu vinuri,mirodenii si metale.
si negustorii romani aveau spirit comercial.Ruinele Pompeiului contin reclame in piatra sau teracota prin care se facea reclama la ceea ce se gaseste de vanzare in pravalii.: un sir de jamboane pentru pravalia unui macelar,o vaca pentru o laptarie, o gheata pentru un cizmar.
Publicitatea exterioara s-a dovedit a fi una dintre cele mai trainice forme de publicitate. A supravietuit declinului Imperiului Roman pentru a deveni arta decorativa a hanurilor europene in secolele al XVII-lea si al XVIII-lea. Era inca o epoca de analfabetism larg raspandit, drept pentru care hanurile se luau la intrecere unul cu altul in coceperea de reclame atractive pe care toata lumea le-ar putea recunoste..