6 iulie 2012

Cele 12 Principii care te ajuta sa fii un bun un agent de vanzari - Principiul 1

Principiul nr. 1
Incurajeaza-te singur !
Nimeni n-o s-o faca pentru tine, nimeni nu te va ajuta, foarte putini te vor inspira. Oamenilor le pasa de ei insisi, nu de tine!
Agentii de vanzari au tendinta sa se vaicareasca! Motive? Vanzari putine, telefoane inchise in nas, competitie acerba, etc, etc. Aceleasi lucruri de cand s-a inventat lumea afacerilor!

Nu te vaita ca seful este un nemernic! Nu-ti convine, du-te la alt sef! Nu te vaita ca un client nu ti-a raspuns la telefon, verifica-ti mesageria vocala! Nu te vaita ca firma nu ti-a pus la dispozitie un laptop! Descurca-te fara el sau cumpara-ti tu unul din magazin!
 
Dincolo de sefi, circumstante, sezonalitate, dincolo de competitia de pe piata, tu trebuie sa ai propriul tau plan, daca vrei sa fii un bun agent de vanzari. Asuma-ti un loc pe care vrei sa-l ocupi in lumea vanzarilor, stabileste-ti un nivel la care vrei sa ajungi si go for it” !
Singurul mod prin care poti deveni un bun agent de vanzari este sa-ti faci tu cu tine un contract si sa-l respecti. Nu lua in seama piedicile din exterior de genul: sef rau, firma care nu-ti pune la dispozitie pe mama si pe tata! Contractul tau cu tine e cel mai important. Da-ti singur suturi in fund, fa singur pasul inainte! Singurul care-ti vrea binele, singurul care te va ajuta sa fii cel mai bun esti TU! Nu seful, nu colegii, nu firma pentru care lucrezi, nu clientii care nu-ti raspund la telefoane! Agentul de vanzari nu se bazeaza pe noroc! Norcul si-l face singur prin munca!
„Hei! Ma prabusesc! Nu reusesc sa vand nimic!“
Depistezi vreo problema? Merge prost economia sau pur si simplu TU nu esti in stare sa vinzi? Nu te panica! Nu te enerva! Nu-ti pierde increderea! Si, mai important decat orice, nu renunta!
 
Iata posibilele cauze:
Sistemul in care esti. Nu crezi ca firma pentru care lucrezi sau produsul pe care-l vinzi este cel mai bun. Nu crezi ca tu esti cel mai bun.
Viata de zi cu zi. Lucrezi prea mult, nu reusesti sa te incadrezi in dead-line-uri, petreci prea putin timp cu oameni care sa-ti spuna “da” ( esti inconjurat de refuzuri ).
Crezi ca preturile tale sunt prea mari sau ca mergi sa vinzi catre un target care nu-I al tau.
Presiuni si probleme personale de genul: bani putini, probleme de familie, etc.
Obiceiuri personale obositoare, care-ti taie din randament si resurse: viata personala dezorganizata, etc.
Sefi care-ti urla: “Ai face bine sa faci lucrul asta!” in timp ce tu ai vrea sa auzi: “Cred ca poti sa faci asta. Am incredere in tine!”.
Lucruri care te enerveaza de genul: a fost avansat colegul X, desi eu meritam avansarea asta!
Clienti care reziliaza contracte mari din diverse motive.
Esti deprimat de multe ( sau toate! ) din cele enumerate mai sus!
 
Toate astea se intorc impotriva ta. Activitatea ta de vanzari merge din ce in ce mai prost pentru ca tu nu poti sa te aduni. E momentul sa te relaxezi. Care-i cauza prabusirii? TU! Doar tu poti sa te ridici la loc!
Iata cateva sfaturi:
Gandeste-te la ce e rau, ce nu merge. De obicei, ce e rau nu e si complicat! De fapt, tu stii foarte bine ce nu merge. Problema este ca tu dai vina pe altcineva. Toate sunt din vina altcuiva. Gresit! Pune-ti pe lista doua sau trei lucruri care cer rezolvare imediata si apuca-te sa le rezolvi imediat!
Fa-ti un alt plan de vanzari sau revizuieste-l pe cel vechi. AZI!
Fa-ti o lista cu 5 lucruri pe care sa le rezolvi rapid si fii istet in rezolvarea lor! Munca iti poate schimba norocul!
Schimba-ti modul de prezentare in fata clientului. Incearca o altfel de apropiere. Pune-te in locul clientului. Gandeste-te cum ai vrea tu sa fii abordat de un agent de vanzari.
Vorbeste cu 5 dintre cei mai buni clienti de-ai tai. Roaga-I sa te evalueze putin.
Roaga pe cineva in care ai incredere sa-ti evalueze prezentarea.
 
Viziteaza-l pe cel care te-a introdus prima data in lumea vanzarilor si vorbeste cu el, cere-I sfaturi.
Vino la serviciu cu o ora mai devreme decat ceilalti.
Evita genul acela de intalniri cu amicii in care fiecare se vaita de cat de greu e la birou! Mai bine intalneste-te cu oameni care gandesc pozitiv.
Distreaza-te! Nu pana tarziu in noapte, in fiecare noapte, pentru ca a doua zi la birou o sa simti iar prabusirea!
Ia-ti o zi libera in care sa te relaxezi, sa-ti faci un alt plan de lucru si intoarce-te la birou mai bine motivat!
Inregistreaza-te cand faci o prezentare si ascult-o inainte de intalnirile cu clientii. Corecteaza-te si daca e nevoie, adauga lucruri noi.
In vanzari atitudinea este totul. Actioneaza in forta, doar asa vei avea rezultate.
Pentru a fii cel mai bun in fata altora, trebuie sa fii cel mai bun in ochii tai! Invata sa fii cel mai bun!