13 decembrie 2012

Gesturi... in luna DECEMBRIE

Ce face deosebit luna decembrie de celelalte luni ale anului? Înjurăturile, degerăturile, semnenele obscene făcute de pietoni către soferi si invers, toate fac parte din ”ghirlanda” de cuvinte de blagoslovire ce împodobeste armonios si colorat această lună, a cadourilor. Faptul că oamenii sunt în ”culmea fericirii” când zăpada îi ia pe nepregătite pe drumari, pe autorităti, doar în decembrie o să fie caniculă, nu zăpadă! Din fericire însă, asta se întâmplă doar în România.
Un  alt tablou, de această dată mai rustic, la tară, pentru cei mai norocosi, sau altii, chiar în spatele blocului se pregătesc de momentul masacrului suprem. Porci tăiati pe acorduri de Hruscsă si Fuego, nu fac decât să excite papilele gustative ale mesenilor invitati la festin, ca să-i mănânce coada, urechile, muschii, ceafa exact ca si în Satyricon, la ospetele date de Trimalchio si Fortunata. Porcii nu sunt sacrificati conform normelor europene prin electrocutare, ”ca să le aline din suferință”, ci cum se face in mosi – strămosi; pârliti cu paie, sau mai nou cu arzătorul pe gaz. Vecinii trebuie să audă cum porcul grohăie dincolo de gard – nu de foame, ci de faptul că va fi sacrificat. Mesenii, bucurosi nevoie mare că porcul a fost mare si vor face multi cârnati, vor mânca bine de Crăciun până vor ajunge la spital.
Cum această sărbătoare bate la ușă, începe și bătaia la propriu pe cosurile supermaket-urilor. Cu siguranță nu vrei să fii prins în acea îmbulzeală în care toti îl vor pe el, pe cos, să-l umple cu de toate. Asta chiar dacă cumpără doar de dragul de a fi coșul plin. Nici de zăpadă nu ducem lipsă, ”bucuria” șoferilor și a pietonilor. Însă un lucru mă nedumereste, unde e criza economică de care toată lumea se plânge? Faptul că oamenii iasă din magazine cu 2 cosuri pline, sau că la casele de schimb valutar e tot timpul coadă, înseamnă că e criză?

Prin magazine, oamenii în vârstă se plimbă ”agale”, parcă-ar fi pe podium. Se uită la toată marfa pusă pe rafturi, pipăie, o miroasă si o pun la loc. Dacă le ceri voie să se dea putin la o parte să treci, devin irascibili, că nu ai respect, că pe vremea lor tinerii erau respectuoși. Da, bine, nu mai suntem în Evul Mediu, unde dacă te răzvrăteai rămâneai fără teastă. La fel sunt si prin mijloacele de trasport în comun, dacă nu le oferi locul esti obraznic, iar dacă le cedezi locul nu vor să stea. Cine să-i mai înteleagă?
Luna aceasta poate fi caracterizată prin colinde si plugusoare, porci asasinati pe ritmuri de Fuego si Hruscă, prin bijuterii culinare si toxiinfectii alimentare, seri petrecute în sânul familiei si pusculite asasinate pentru cadouri, prin atificii si vin fiert și gunoaie ce anunță venirea noului an, cu speranța că anul ăsta nu mai beau, merg la toate cursurile si o să merg la sală după destrăbălarea cu acele bijuterii culinare! Nu, doar o altă amăgire a propriului eu!
autor: Andrei Faur ( text+poze)