11 ianuarie 2013

GesturiDe când începe o nouă zi până se sfârșește, noi oamenii folosim cuvintele- forma noastră principală de comunicare. Cuvintele ne ajută în conversatii care pot fi calme, tensionate, triste, vesele, tragice sau explozive. Putem exprima orice stare cu ajutorul lor. Le putem folosi pentru a spune adevărul, oricât de crud ar fi, dar și pentru a-l ascunde. Existe persoane care de-a lungul anilor reușesc atât de bine să relateze minciuni, încât ajung ei înșiși să le creadă ( mitomanii ). Probabil acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care detectorul de minciuni nu se folosește ca probă în instantă. Dacă aceste persoane ajung să creadă ceea ce mint, pot ”convinge” detectorul de minciuni prin lipsa unui gest.


 Un gest sau mai multe ce ar da de gol pe orice om care nu suferă de această maladie. E interesant faptul cum persoanele sincere își sincronizează cuvintele cu gesturile. Acestea din urmă reușesc aproape tot timpul să confirme stările emotionale, timiditatea sau îndrăzneala, simpatia sau antipatia pentru alte persoane. Cred că dacă am studia mai în detaliu gesturile am reuși să cunoaștem mai bine oamenii care ne interesează, dar și să-i distingem pe aceea care sunt compatibili cu noi sau nu, într-un timp mult mai scurt. Poate acest lucru ne-ar tine departe de unele situatii neplăcute.
Gesturile ne scot de multe ori la iveală gândurile, opiniile despre ceva, cele mai ”ascunse” frustrări, dar și întregul suflet. Dacă încercăm să negăm faptul că iubim, că urâm sau că ne este indiferent cineva, în majoritatea cazurilor gesturile nu tin cu noi și ajung să ne dea de gol când ne e lumea mai dragă. Cuvintele pot ”spune” ceva, dar gesturile nu le confirmă. Privirea, buzele, zâmbetul, bratele și mâinile pot fi chiar detașate de cuvinte comunicând prin gesturi grotești, urâte, plăcute, frumoase sau angelice ca să ne arătăm furia, dezgusul, dragostea, protectia sau dorinta.
Prin gesturi, cei mai multi dintre noi arătăm cine suntem. Dacă am încerca să le dăm mai multă importanță, cu siguranță am avea doar de câștigat și am reuși să percepem altfel diferitele medii ale societătii…

autor: Vanessa D. Maris