20 februarie 2013

Gesturi la adolescenti


Adolescenta este o etapa speciala in viata fiecarui om, este perioada in care fiecare traieste la maxima intensitate atat bucuriile cat si tristetile, atat reusitele cat si esecurile, iubeste si este iubit, influenteaza si poate influenta, modeleaza si poate fi modelat dupa altii.
         
 Anturajul in aceasta etapa a vietii conteaza foarte mult, dar la fel de mult conteaza si educatia primita, precum si relatiile dintre adolescent si parintii sai.Pentru fete, adolescenta incepe in jurul varstei de 11 - 12 ani.Pentru baieti, adolescenta incepe in jurul varstei de 12 - 14 ani.

         In legatura cu parintii,in aceasta perioada adolescentul  devine rece sau agresiv, nu suporta gesturile tandre ale parintilor si detesta sa iasa cu acestia undeva. Din nou impregnate de aceste pulsiuni, gesturile tandre in familie capata un alt aspect, indiferent daca vin din partea adolescentului sau a unuia dintre parinti.Unii adolescenti isi ascund in familie orice sexualitate, feminitate sau masculinitate.
In relatiile cu prietenii,adolescentul devine afectuos,energic si mereu acolo pentru prietenii sai. Unii adolescenti recurg la gesturi inexplicabile atat pentru parinti,cat si pentru ei insusi, tocmai din dorinta de a se integra intr-un grup de persoane luate drept model.
Incercand sa isi formeze o personalitate,sa se cunoasca mai bine,sau pur si simplu din dorinta de a fi unic in felul lui,adolescentul incepe sa caute exemple de comportamente peste tot in jurul sau.La inceput "copiaza" gesturi,apoi le "perfectioneaza" prin originalitate, sau pur si simplu isi creeaza propriile semne/simboluri.
          Cand vine vorba de atractia fata de o alta persoana,adolesentul, incearca sa impresioneze prin ce are mai bun,evidentiindu-si calitatiile atat fizice cat si pe cele morale.Privirea va fi mai fixa,zambetul mai larg,pasii mai apasati,mai increzatori.Cand ceva nu ii va reusesi,se va enerva usor, iar primul gest care ii va indica furia va fi acela de “autoritate”,orgoliu,putere. Deseori adolescentii se vor razbuna pe propriile lucruri.
        Gesturile adolescentiilor variaza in functie de personalitate,dar un fapt general este acela,ca la varsta adolescentei fiecare va incerca sa fie cat posibil independent,original,in centrul atentiei;micile gesturi vor pune amprenta pe “marii copii”, care vor fi clasificati de catre societate in adolescenti maturi sau imaturi. Cu toate acestea,dragii mei,aveti grija cum va transpuneti ideiile si  cat de multe vreti sa “aratati” despre voi,caci limbajul corpului spune mai multe decat stiti chiar voi despre propriile persoane!

autor: Anca Rosu