2 februarie 2014

Aproape actor

De multe ori am auzit intrebarea : “ Esti studenta la actorie?” urmata de afirmatia : “ Inseamna ca poti sa plangi la comanda si daca nu poti inseamna ca nu esti un actor bun” . Sa fi student/a la actorie nu inseamna ca sti sa plangi la comanda, nu plansul te face actor.

        In urma acestei intrebari intalnite foarte des, m-am hotarat sa spun pe scurt ce inseamna pentru mine viata de student la actorie.
Pot spune ca sunt un om norocos sa ma aflu astazi in Sibiu , sa studiez actoria.Am venit dintr-un domeniu total diferit, am facut liceul de Posta si Telecomunicatii , profil tehnic, in Timisoara si astazi iata-ma la facultate aici. Am ajuns sa fac o multime de lucruri , pe care nu ma gandeam ca le voi face vreodata. Dupa cei 7 ani de atletism pentru mine a fost foarte greu sa ma apuc de balet. Nu mi-am imaginat niciodata ca voi ajunge sa fac asta. E ca si cum ai pune un fotbalist sa danseze dansuri de societate.  Iar pe langa cursurile de balet , un alt element nou pentru mine a fost cursul de canto si de instrument(in cazul meu chitara). In primele saptamani mi se impleticeau degetele intre ele si aveam impresia ca in veci n-am sa ajung sa invat sa cant, dar nu e chiar asa.Si sunt multe alte cursuri si experiente traite din care ai numai de invatat. Totul e sa ai rabdare cu tine si incet,  incet lucrurile incep sa catepe contur.
      Se intampla sa intram in facultate dimineata la ora 9:00 si sa plecam seara dupa ora 21:00. Aproximativ cu o luna si  jumatate inainte de sesiune incepem sa ne pregatim intensiv pentru examene , ceea ce inseamna ca facem cursuri si sambata si duminica de dimineata pana seara.Dar “dupa munca si rasplata”…
       Defapt facultatea asta este mai mult decat atat. Noi elevi impreuna cu profesori suntem  o echipa, un grup de oameni care isi doresc sa construiasca ceva, iar pentru asta e nevoie de daruire, incredere de sine,rabdare,  creativitate, pasiune, sacrificii si foarte multe ore de munca petrecute in sala de “curs” . Nu e vorba de falsitate aici, ba din contra, e vorba de cat de adevarat esti TU, e vorba de sensibilitate, daca o ai sau nu… Nu iti joci sentimentele, le traiesti! In fiecare zi te descoperi pe tine si incerci sa iti depasesti limitele.
Nu e usor, dar nu e imposibil si e al naibi de frumos daca iti doresti asta cu adevarat, daca nu, iti pierzi timpul tau si pe al altora.
           Şerban Ionescu spunea intr-un interviu un lucru atat de frumos : „Actoria e tare geloasă. Dacă n-o iubeşti total, îşi bate joc de tine!”

autor: Rebeca Semerean