22 octombrie 2015

Mastile noastre


Multa lume vorbeste despre persoanele cu doua fete in diferite situatii. Pentru anumite persoane, este mai putin amenintator sa reactioneze cu furie decat sa arate ca sunt ranite. Pentru ele, durerea poate fi un indicator al slabiciunii fata de cealalta persoana.
Asadar, furia poate fi considerată o masca a durerii..si asa mastile pot fi altele in funcție de ceea ce simțim si nu vrem sa arătăm.
Dar se mai întâmplă ceva: dezvoltarea inteligenţei îl învaţă pe om că nici măcar nu are nevoie de o mască în spatele căreia să se ascundă şi din spatele căreia să proiecteze în jurul său o altă imagine de sine. Capacitatea psihică proprie, de a se ascunde şi de a se transforma în altcineva, devine noua mască.
Ca şi multe altele din structura psihicului uman, şi masca apare pentru a împlini şi a acoperi una sau mai multe nevoi, masca care ne ascunde de ceea ce suntem. Această mască este generată de frică. Omul care poartă această mască trăieşte teama că în lipsa ei, ceilalţi îl vor vedea exact aşa cum este, iar ceea ce vor vedea îi va face să-l respingă, să-l ocolească sau să-i facă rău, dar de fapt, daca ne gândim mai bine, oamenii care sunt buni in jurul nostru sunt cei care ne cunosc fara nici o masca, naturali.
Daca nu invatam cum sa cream un spatiu sigur, pentru a ne exprima sentimentele si a lucra cu ele, frica va învinge, va prelua controlul, iar noi  inevitabil vom imbratisa mastile...
Aşa cum am observat cu toţii în viaţa noastră, aceste măşti nu sunt altceva decât reacţii la ceea ce vine înspre noi, reacţii şi măşti pe care le-am construit cu scopul de a ne aduce iubirea şi aprecierea după care tânjim, uneori fără să ne dăm seama.

Nu te mai gandi la ce fac ceilalti mai bine decat tine, nu vei mai avea timp sa te bucuri de realizările din viata ta. Concentreaza-te pe propriile lucrurile pe care tu le faci cel mai bine pentru ca succesul este, pana la urma, o lupta intre tine si propria-ti persoana.

autor : Madalina J.